BİLYELİ DAĞ KEKİĞİ (İZMİR KEKİĞİ)
Bilye kekik ya da diğer adıyla İzmir Kekiğinin anavatanı Ege ve Akdeniz yöresidir. Tomurcuk çiçekleri bilyeye benzediği için bilye kekik olarak isimlendirilmektedir.
Bilyeli kekik zeytinliklerimizin güney yamaçlarında taşların ve kayaların arasında kendiliğinden doğal olarak yetişmektedir.
Bilye kekiği nasıl kullanacaksınız?
Bilye kekiğini isterseniz tomurcuk halinde, isterseniz ufalayarak kullanabilirsiniz
Tomurcuk kekiğimizin kokusuna ve aromasına hayran kalacak ve dağlarımızın kokusunu alacaksınız. Kahvaltı sofralarınızda Seferi zeytinyağınıza ekleyerek keyifle tüketebilirsiniz.
Bilye kekik faydaları
- Kolesterolü dengeleme ve kanı temizleme özelliği vardır
- Besinlerin sindirimini kolaylaştırır.
- Astım, bronşit, nezle, grip gibi hastalıklarda bilye kekik faydalı olur
- Mide ve bağırsakların çalışmasını düzenler
- Bağırsak parazitlerinden kurtulmak için bilye kekik tüketilebilir
- Kronik öksürükte düzenli olarak tüketilirse iyileşmeyi sağlar
- Böbrek ve prostat hastalıklarında kullanılır
- Gaz giderici, balgam sökücü etkisi oldukça fazladır.
- Boğazı yumuşatır, nefes açıcı etkisi vardır.
Kekik Çayı Nasıl Yapılır?
1 büyük fincan sıcak suyun içine, 1 çay kaşığı kurutulmuş kekik yaprağını ekleyin. Fincanın ağzını kapatarak, kekiğin içinde bulunan faydalı uçucu yağların buharlaşmasını engelleyerek, 2-3 dakika demlenmesi için bekletin. Dağ kekiği çayını süzün. Tatlandırmak için 1 çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.
Afiyet ve Şifalar olsun.